
Kars Alfrink
Kars Alfrink is een postdoctoraal onderzoeker aan de TU Delft, met een focus op ‘betwistbare AI’. Zijn onderzoek richt zich op het ontwerpen van publieke kunstmatige intelligentie systemen voor maatschappelijke controle. Voordat hij de academische wereld betrad, werkte Kars meer dan 15 jaar als interactieontwerp consultant, ondernemer en community organizer, ervaringen die nu zijn onderzoek informeren. Hij combineert uitgebreide expertise in digitaal productontwerp met politieke filosofie om meer democratische publieke AI-systemen te creëren.
Eerdere CMDonderdag sprekers:

Donderdag 6 februari 2025 | 16:00 – 17:30 | Medialounge CMD
Bob van Luijt
Op school wilde het niet zo lukken, maar een groot talent voor het maken van muziek en het programmeren van software gaf zijn leven richting. Nu staat Bob van Luijt aan het hoofd van AI-bedrijf Weaviate. Hij komt vertellen over zijn vector-database Weaviate, een op AI gebaseerd systeem dat zoeken veel toegankelijker maakt. Weaviate maakt gebruik van klassieke Silicon Valley funding. Bob zal dieper ingaan op deze manier van investeren en hij zal een beeld schetsen van de invloed die AI gaat hebben op het leven in het algemeen, en dat van ontwerpers in het bijzonder.

Donderdag 12 december 2024 | 16:00 – 17:30 | Medialounge CMD
Erwin Verbruggen en Jasper Kaizer
In het kader van onze zoektocht naar wat het eigenlijk betekent om een kritische ontwerper te zijn hebben we dit keer bij CMDonderdag digital product studio Q42 uitgenodigd. Vanuit Q42 komen Erwin Verbruggen en Jasper Kaizer op donderdag 12 december a.s. tussen 16:00 – 17:00 uur vertellen over de lancering van de nieuwe Collectie Online van het Rijksmuseum. Na een bezoek aan het Rijksmuseum, werd wel eens gezegd: “de website was toch beter” en zelfs als “de enige website die misschien wel beter is dan het origineel”. Natuurlijk komen ze vertellen wat er goed is aan de nieuwe Collectie Online, en waarom het bestaat, maar het echt bijzondere is dat ze ook gewoon komen vertellen wat er niet goed is, en waarom dat zo is. Zo’n kritisch verhaal hoor je helaas niet vaak, dat mag je dus niet missen!
Bekijk alvast de trailer ‘RIJKS MUSEUM moves you’ hier.

Donderdag 14 november 2024 | 16:00 – 17:30 | Medialounge CMD
Roey Tsemah
Join us for an immersive synthesizer workshop crafted for designers eager to explore the art of sound and the user experience behind musical instruments! In this hands-on session, you’ll learn the magic of transforming raw sound into music while considering key questions: How does UX shape the way we interact with sound? What design choices make an instrument intuitive and engaging to play?
Together, we’ll play, create, and dive into the open-source tech powering these instruments to discover the hidden layers that turn design into musical expression. What to bring? If you have a small speaker with mini jack (headphones jack), please bring it. The more speakers we have, the more people can play at the same time!

Donderdag 17 oktober 2024 | 16:00 – 17:30 | Medialounge CMD
Peter Biľak
Peter Biľak is een multidisciplinair ontwerper. Hij is de oprichter van Typotheque, een zeer internationale font-foundry. Hij heeft magazines uitgegeven, waaronder Works That Work, een magazine over onverwachte creativiteit. Met Works That Work heeft hij niet alleen de definitie van design opgerekt, maar heeft hij ook op zeer eigen wijze mogelijke verdienmodellen van (online) publicaties onderzocht én inzichtelijk gemaakt.
Hij is mede-oprichter van Fontstand, waarmee je lettertypes kunt huren. En dit is dan nog maar een greep uit zijn zeer veelzijdige oeuvre. Volgens ons is Peter Biľak hiermee de uitgelezen persoon om als eerste een lezing te geven binnen deze nieuwe serie, waarin we onderzoeken wat goed design is, wanneer iemand een goede ontwerper is, en wat nu eigenlijk een kritische ontwerper is.
CMDonderdag
Onder de naam CMDonderdag organiseren wij als opleiding Communication and Multimedia Design regelmatig presentaties van externe professionals in eigen huis. De onderwerpen van deze presentaties zijn heel divers. Soms gaan ze ‘hoog over’ en soms ‘pixel perfect’ de diepte in. Maar altijd is er een link met ons vakgebied: digital design.
We verwachten met name eigen studenten, docenten en onze externe partners. Hierdoor ontstaat een interessante mix van bezoekers die elkaar na afloop van de presentatie kunnen ontmoeten bij de borrel. De presentaties zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom, zolang er plekken zijn. Reserveren gaat via onze Eventbrite pagina.
Kennis moet je delen
We vinden het als ontwerpopleiding voor digital design belangrijk om onze kennis ook te delen. Onze docenten hebben een goed netwerk in het vakgebied van digital design en doen praktijkgericht onderzoek naar de laatste ontwikkelingen. De resultaten worden verwerkt in ons curriculum, maar zo nu en dan ook via een presentatie bij ons op de opleiding. Zoals bij CMDonderdag.
Naast samenwerking in stages en projecten bieden de presentaties van CMDonderdag ook een mooie kans om elkaar beter te leren kennen. Voor meer informatie over samenwerking met CMD kun je contact opnemen met Mattijs Blekemolen (externe samenwerking). Door je aan te melden bij ons netwerk blijf je automatisch op de hoogte van onze activiteiten.

Het Theo Thijssenhuis: digital design onder één dak
Onze opleiding is gehuisvest in het Theo Thijssenhuis (TTH). Andere bewoners van het TTH zijn de Associate Degree Frontend Design and Development, de Master Digital Design, de Digital Society School en het lectoraat Civic Interaction Design. Een echt ‘digital design building’ dus.
Frontend Design and Development is dé tweejarige HBO-opleiding voor Frontend Development in Nederland. Studenten leren niet alleen met de nieuwste technieken werken om websites te bouwen maar ook de softskills van het vak, zoals samenwerken en tijdinschatten.
De Master Digital Design is een eenjarig voltijds programma over interaction design. Het leidt designprofessionals op in het aanpakken van enkele van ‘s werelds grootste uitdagingen door middel van een kritische en ethische designbenadering met een focus op mensgerichte en duurzame praktijken.
De Digital Society School wil de impact van technologie op de maatschappij onderzoeken, de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om de transformatie te begeleiden en deze kennis en vaardigheden doorgeven aan een nieuwe generatie professionals.
Civic Interaction Design is een interdisciplinaire onderzoeksgroep. Samen met studenten, ontwerpers, technologieontwikkelaars, beleidsmakers, (lokale) overheden, academische onderzoekers en burgers onderzoeken ze hoe design en technologie kunnen bijdragen aan het maatschappelijk leven.