Wij zijn een ontwerpopleiding (HBO) op het gebied van digitale interactieve producten en diensten. Onze studenten ontwerpen en realiseren digitale interactieve oplossingen die optimaal aansluiten bij de behoeften van de gebruikers. Hierbij staat human centred design centraal.
Het ontwerpproces starten we daarom met het onderzoeken van de gebruikers en hun behoeften en/of problemen. Om vervolgens ideeën te bedenken en die met behulp van eerste versies van het eindproduct (prototypes) steeds verder te verfijnen. De focus bij de uitwerking ligt daarbij op de combinatie van vormgeving, interactie, technologie en het bouwen van de producten.


CMD-studenten ontwerpen oplossingen voor een diversiteit aan opdrachten en opdrachtgevers. Vanuit hun expertise als startende digital designers kunnen zij opdrachtgevers goed adviseren over de best mogelijke eindproducten.
Van een papieren gids voor internationale studenten in Nederland ontwierpen zij een handzame digitale versie. Maar ook een redesign van een webshop om zo de klantbeleving en verkoop te versterken. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam kreeg een digitale applicatie voor de afdeling psychiatrie. En via een chip in je fiets op de bijbehorende app zien waar je fiets staat (Fietsie). Zo willen we de (digitale) wereld om ons heen wat mooier en beter te maken.

De kern van de opleiding bestaat uit het meester worden van het ontwerpproces: van het begrijpen van het ontwerpprobleem, via het uitwerken en realiseren van het product, tot de feestelijke lancering. En dan in de tweede versie weer beter.
Zo hebben eerstejaars studenten bijvoorbeeld onderzocht welke problemen en behoeften buitenlandse studenten hebben die in Amsterdam komen studeren. Uit dat onderzoek kwam o.a. naar voren dat ze het moeilijk vonden om studenten te ontmoeten. Daarnaast vonden ze het wel leuk om als een echte Amsterdammer te leven door bijvoorbeeld Nederlandse gerechten te eten. Met dat als uitgangspunt hebben de studenten een app ontworpen en gerealiseerd voor kookclubjes voor buitenlandse studenten: “I’m going to make boerenkool today. Want to help me cook? Do you fancy some?”
Binnen dit ontwerpproces voor digitaal interactieve producten focussen we op drie hoofdonderwerpen: interaction design, visual design en front-end development. Dat leggen we hieronder graag uit.
Tijdens de opleiding kunnen CMD studenten zich naast het gezamenlijke kernprogramma via profileringsvakken individueel ontwikkelen. CMD'ers worden op deze manier opgeleid tot T-shaped designers.
In het CMD werkveld wordt vaak in teams met verschillende specialisten gewerkt (multidisciplinair). CMD studenten kunnen in deze teams uitstekend uit de voeten, omdat ze door hun brede basis andere teamleden goed begrijpen. CMD studenten zijn aan de ene kant dus meester in het ontwerpproces (hun lijf / kunnen) en aan de andere kant bekend met een breed begrip van factoren die hun werk beïnvloeden (hun handen / kennen). De mix van kunnen / kennen is voor elke student anders afhankelijk van zijn/haar vermogen, interesses en ambities.

CMD studenten kunnen zich tijdens de opleiding in de diepte of breedte ontwikkelen. Hierdoor ontstaan verschillende typen T-shaped designers.
Ontwerpproces
Interaction design
De interaction designer zorgt ervoor dat de ‘flow’ van een website goed loopt. Hiervoor structureert de interaction designer alle inhoud op een logische manier en ontwerpt de navigatie. Dit om ervoor te zorgen dat een website of applicatie de doelen van de gebruiker goed ondersteunt. Zo kan een bezoeker van een website goed vinden wat hij of zij zoekt, of op een eenvoudige manier een ingewikkelde taak uitvoeren met een app. Een goede interface is namelijk onzichtbaar!
Visual design
Front-end development

Brede ambachtslieden
De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte met een kleine specialisatie. Zij komen na de studie bijvoorbeeld bij full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique in dienst. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producen zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Booking.com, ING en Coolblue.

Specialisten
Sommige CMD studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Digitale duizendpoten
Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Design researchers
Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerperbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehands-auto deel van de site.

De vakken gaan over strategie, design, en techniek. Studenten leren te denken en te handelen als een ontwerper. Ze leren naast ‘ontwerpen’ ook ‘maken’, ‘onderzoeken’, ‘projectmanagen’ en ‘adviseren’. Studenten kunnen met behulp van profileringsvakken, stages en minoren zelf richting geven aan hun opleiding. Met een groeiend internationaal netwerk van bedrijven en universiteiten kunnen studenten ook hun internationale competenties verder ontwikkelen.
Steeds meer organisaties zien het belang van goed ontworpen online mediaproducten en diensten. CMD’ers zijn hier van toegevoegde waarde. Een flexibel onderwijsprogramma met vakken, projecten en gastcolleges van experts, springt continu in op nieuwe ontwikkelingen. De docenten hebben goede connecties in de creatieve industrie en vertalen zo recente ontwikkelingen naar het gehele onderwijsprogramma (curriculum). Bekijk ook eens onze Moodle (digitale leeromgeving) voor nog meer informatie.