Meer over CMD

Wie zijn we en wat doen we?

De ontwerpopleiding voor digital design

Amsterdam is een levendige, internationale omgeving en een échte studentenstad. En ook de stad in Nederland met het grootste aanbod aan digitale ontwerpbureaus en andere bedrijven waar digital design steeds belangrijker wordt. Hier worden digitale producten ontworpen die miljoenen mensen dagelijks gebruiken.

Wij vervullen hier als de ontwerpopleiding voor digital design een belangrijke en unieke rol. Wij leiden de nieuwe digital designers op en geven zo ook vorm aan de ontwikkeling van deze bureaus en bedrijven. En daarmee ook de digitale producten die ze maken. Ilayda is een afgestudeerd CMD-student en vertelt over DEPT en wat zij daar doet.

De kern van onze opleiding

De kern van de opleiding bestaat uit het meester worden van het ontwerpproces: van het begrijpen van het ontwerpprobleem, via het uitwerken en realiseren van het product, tot de feestelijke lancering. En dan in de tweede versie weer beter. Het is onze kerntaak om studenten op te leiden tot creatieve, vakkundige en kritische ontwerpers. Ontwerpers die in het huidige vakgebied direct aan de slag kunnen, maar die ook een verlangen hebben om de wereld te verbeteren.

Iedere student krijgt grondige basiskennis en -vaardigheden op het gebied van techniek, vormgeving en interactie (onze pijlers). Elke student ontwikkelt hierbij een eigen focus. Waar deze focus precies zit is afhankelijk van interesses, skills en natuurlijk van de opdracht. Wat niet bestaat zijn ontwerpers die zich puur en alleen op één pijler richten. Er bestaat geen ontwerper die geen rekening houdt met de achterliggende techniek, of de vorm, of de manier waarop het moet werken. Ze zijn er uiteindelijk altijd alle drie.

Onze opleiding is gehuisvest in het Theo Thijssenhuis (TTH). Andere bewoners van het TTH zijn o.a. de Associate Degree Frontend Design and Development, de Master Digital Design en de Digital Society School. Een echt ‘digital design building’ dus.

Bekijk ons gebouw van binnen

Vormgeving, techniek en interactie

Vormgeving, techniek en interactie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We leren onze studenten dan ook een grondige basiskennis op alle drie deze gebieden. Ze zijn alle drie nodig om een goed werkend product te maken. Zonder vormgeving is het niks, zonder interactie is het niks, en zonder techniek bestaat het niet. Maar wat verstaan wij bij CMD nu onder de termen ‘vormgeving’, ‘techniek’ en ‘interactie’?

Vormgeving

Vormgeving gaat over de layout van een digitaal interactief product tot in elk detail. Denk aan bijvoorbeeld de hiërarchie, de vorm, de kleur, de typografie, het grid, etc. Maar ook steeds vaker over geluid en ‘touch’. Elk afzonderlijk onderdeel zorgt voor een optimale (visuele) gebruikerservaring. Waar staat welke informatie? Welke kleur(en) geven het beste het gevoel weer dat we met dit product willen oproepen bij de gebruiker? Je kunt daarmee het gedrag van de gebruikers van het product op de juiste manier beïnvloeden.

Techniek

Om digitale producten te kunnen ontwerpen is het handig om te begrijpen wat er technisch eigenlijk mogelijk is. We ontwerpen namelijk geen fantasieën, maar producten die mensen echt kunnen gebruiken. Onze studenten krijgen een grondige basiskennis van de veelgebruikte programmeertalen waarmee websites en andere digitale producten worden gemaakt. Kennis van techniek is ook nodig om werkende prototypes te ontwerpen waar echt mee getest kan worden. Dat kunnen bijvoorbeeld websites zijn, maar ook ‘connected products‘ of ‘immersive environments‘.

Interactie

Interactieontwerp zorgt ervoor dat de inhoud van een website of app logisch is gestructureerd en eenvoudig te navigeren, zodat gebruikers hun doelen snel bereiken. Denk aan je telefoon, waar je via meldingen en sneltoetsen direct toegang hebt tot functies. Of aan Google Maps, dat je met muis, toetsenbord of handen bedient. Of TomTom die zelfs spraakbesturing biedt. Bij Netflix zie je meteen populaire series en films en kun je makkelijk verder zoeken. Ze zeggen ook wel dat een goed interactieontwerp onzichtbaar is!

Het onderwijsprogramma (curriculum)

Communication and Multimedia Design is een vier-jarige hbo-opleiding. Ons onderwijsprogramma (curriculum) start met het fundament (de eerste anderhalf jaar). In deze eerste anderhalf jaar staat kennismaking met de opleiding, de studenten en de docenten centraal. Ook ontdekken studenten bij zichzelf waar hun eigen interesses en kwaliteiten liggen.

Vanaf de tweede helft van het tweede jaar kunnen studenten zelf (met hulp van hun coach) hun projecten en vakken gaan kiezen. Interactie, vormgeving en techniek zijn hierbij de leidende CMD-thema’s. De vakken en projecten hebben ieder hun eigen zwaartepunt op deze thema’s. Een korte stage van tien weken hoort ook in het tweede studiejaar.

Het derde jaar bestaat uit een verdere verdieping of verbreding van de ontwikkeling van onze studenten. Ze kiezen zelf twee keer een themasemester of minor met het onderwerp dat hen het meeste aanspreekt. Het is ook mogelijk een half jaar in het buitenland te studeren. In het laatste jaar van de opleiding lopen studenten een half jaar stage (eventueel ook in het buitenland) en sluiten ze de opleiding af met hun afstudeerproject.

Bekijk ons onderwijsprogramma

De leukste hbo-opleiding voor digital design

Dat zeggen we niet zelf, maar de sfeer op de opleiding wordt door onze studenten al jarenlang heel goed beoordeeld. De docentenkamers grenzen aan onze medialounge waar je als student kunt werken of even lekker kunt relaxen. De deuren van de docentenkamers staan altijd open en je bent altijd welkom. Studenten noemen onze docenten bij de voornaam en we blijven ons best doen om studenten zich hier zo goed mogelijk thuis te laten voelen.

Ieder jaar wordt via de Nationale Studenten Enquête gevraagd wat studenten van hun opleiding vinden. Het zijn o.a. vragen over de sfeer, de inhoud van het programma, de docenten en de voorbereiding op het beroepenveld. De laatste resultaten (2024) vind je in dit document (PDF). Nog meer weten over CMD? Bekijk dan eens onze visie.

Meer over CMD in onze visie