Een chat met Danny de Vries

Een ‘tinkerer’ zo zou je Danny kunnen omschrijven. Nerden en werken aan digitale producten met code of meer fysiek met hardware zoals Raspberry Pi’s, NodeMCU’s of 3D printen. Hij houdt ervan om code te schrijven voor het web en heeft passie voor alles wat met technologie te maken heeft.

Na zelf afgestudeerd te zijn aan CMD Amsterdam en te hebben gewerkt in het bedrijfsleven heeft hij vrij snel besloten om weer terug te keren naar CMD Amsterdam om full-time les te gaan geven in de technische vakken van onze opleiding. Zijn doel? Studenten laten inzien dat je geen angst hoeft te hebben voor technologie. Dat ‘klooien’ met techniek speels kan en vooral heel leuk kan zijn.

Danny in actie voor de klas

CMD robot vierkant

Wat is het tofste project dat je (mee)gemaakt hebt?

Eigenlijk geef ik op CMD alleen maar vakken waar ik zelf ook enthousiast van word. Dus zeker 80% van het studentenwerk wat ik beoordeel vind ik tof. De technische projecten die studenten in het 1e jaar (propedeuse) doen blijven mij altijd het meeste bij. Dat is vaak de eerste keer dat studenten iets van code schrijven en het is heel leuk om te zien hoe trots studenten zijn op eigen eindresultaat. Het proces van eerst vrij weinig begrijpen van code om vervolgens een volledig werkende website te maken is voor mij het mooiste wat er is!

Als ik 1 project zou moeten noemen dan is het denk ik leuk als ik een project kies dat ik zelf in m’n studententijd gemaakt heb. Voor de Minor Everything Web hebben we in een team toen samen met de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) een chatbot (robat) en interactieve ‘boekenzoeker’ (obachine) gemaakt. Technisch en visueel niet het meest complexe project dat ik heb gedaan maar alles eromheen was zo leuk. We hadden toen onze eigen werkruimte in de OBA waar we konden werken, zo hadden we ook direct toegang tot de bezoekers van de bibliotheek en kinderen van middelbare scholen die daar voor schoolprojecten heengingen. Zo konden we direct met de gebruikers testen wat tot een mooi eindresultaat leidde.

CMD robot vierkant

Hoe zou jij de studie CMD omschrijven (in 3 woorden)?

  • Persoonlijk; ik ken alle studenten die ik lesgeef en ik denk dat wij als docenten heel benaderbaar zijn. Ik heb nog nooit gehoord dat studenten het gevoel hebben dat ze een ‘nummer’ zijn.
  • Niche; ik denk dat wij qua vakken en curriculum (wat je leert) uniek zijn. Er zijn weinig opleidingen die doen wat wij doen. Er zijn soortgelijke CMD’s maar geen een die zowel interactie, vormgeving & development echt met elkaar combineren.
  • Flexibel; ons vakgebied verandert heel snel helemaal als het gaat om techniek. We hebben een aantal principes die we hanteren tijdens een vak maar we passen onze vakken elk jaar wel aan om bij te blijven met recente ontwikkelingen en in te spelen op de beroepspraktijk.
CMD robot vierkant

Wat doe je buiten het lesgeven op de hva?

Als nerd klinkt het gek maar als het kan probeer ik zo ver mogelijk van een computer vandaan te blijven. Ik kan niet zo goed stilzitten dus ik moet altijd wat ‘maken’. Iets creëren werkt voor mij nog ontspannender dan consumeren. Netflix kijken of een videospel spelen doe ik ook wel maar tegenwoordig wat minder vaak.

Ik heb nu ongeveer een jaar terug een 3D printer gekocht en dat is in no-time mijn favoriete hobby geworden. Ik vind het dan leuk om die te ‘modden’. Helemaal open te schroeven, onderdelen te vervangen en de printer nog beter en ‘netter’ te laten printen. Ik kan het iedereen aanraden! 3D printers zijn vrij goedkoop geworden en door het upgraden van je printer leer je veel over elektronica, motoren, riemen, solderen om zo maar een paar dingen te noemen.

Daarnaast doe ik nog wat freelance projecten als ik daar de tijd voor heb. Ik word vaak gevraagd door vrienden of kennissen die een eigen bedrijf (startup of product) hebben om te helpen bij het ontwikkelen van een digitaal product dat ze aan het maken zijn. Door het lesgeven heb ik amper tijd om dat soort projecten te doen maar een aantal per jaar voor de afwisseling blijf ik leuk vinden.

CMD robot vierkant

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Oeh, deze vind ik lastig! Een valkuil van mij is dat ik niet zo heel snel onder de indruk ben van iets. Ik kan het wel nog heel erg waarderen als iets mij verrast, als iets echt ‘out-of-the box’ is.

Een voorbeeld is misschien dat ik vind dat de meeste websites die gemaakt worden vrij saai zijn. Navigatiepatroontje aan de bovenkant, footertje aan de onderkant. Heel veel websites (en ook apps) zien er tegenwoordig hetzelfde uit. Een enkele keer komt er een website online die weer net even wat nieuws (en anders) doet. Dat kan ik erg waarderen.

Dat is eigenlijk ook heel erg hoe ik zelf ben bedenk ik me nu. Ik probeer altijd dingen te maken die ik nog nooit eerder heb gemaakt, dat is hoe ik mezelf ontwikkel.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Wie is je ontwerpidool?

Studenten hebben mij wel eens omschreven als een soort van Nederlandse Daniel Shiffman. Hij is een professor op de Tisch School of Arts in New York maar hij is waarschijnlijk bekender van zijn Youtube kanaal ‘The Coding Train’.

Hij kan heel goed op een enthousiaste, misschien zelfs wel klunzige, manier technisch complexe vraagstukken uitleggen. Die speelse en enthousiaste manier van techniek uitleggen is denk ik ook iets wat ik veel in mijn eigen lessen doe.

CMD robot vierkant

Wat heeft ervoor gezorgd dat je in deze wereld (dit werk) bent beland?

Ik denk als elke andere ‘typische’ CMD’er die deze opleiding gaat doen. Op de middelbare school ga je een beetje aan de slag in Photoshop om logo’tjes te ontwerpen, je ontwerpt eens een keer ‘neppe’ applicatie om te oefenen en dan vraagt iemand in je familie of je ook niet een website kan maken en zo rol je er een beetje in. Als je die interesse hebt is het heel logisch om voor de opleiding CMD te kiezen.

Tijdens en toen ik afgestudeerd was bij CMD heb ik bij verschillende digitale bureaus gewerkt. Ik merkte eigenlijk al vrij snel dat ik het uitleggen van hoe je moet ontwerpen en coderen aan anderen nog leuker vond dan het zelf maken voor bedrijven of klanten. Toen heb ik vrij snel de keuze gemaakt om me volledig te focussen op lesgeven en doe dat sindsdien.

CMD robot vierkant

Wat voor advies zou je nog willen geven aan (toekomstige) studenten van CMD?

Easy is boring. Bij elk vak of project dat je tijdens CMD Amsterdam gaat doen: zoek de uitdaging op en kies iets waar jij je echt in wilt ontwikkelen. Ga niet voor dat 6’je en kies niet de ‘simpelste’ weg om alleen maar een voldoende te halen. Experimenteer en ga aan de slag met dingen die je niet eerder hebt gedaan ook al weet je soms niet waar je moet beginnen. Dat doen is waar je vaak het meest van leert!

CMD robot vierkant

Bedankt voor je tijd en antwoorden Danny!

Milou Teeuwen in gesprek met Danny.

Andere chats

Hein Beivoet

Een chat met Hein Bijvoet

Bovenfrees, haakse slijper, cirkelzaag, gitaar, piano, mandoline. In zijn privébiotoop omringt hij zich met muziekinstrumenten en gereedschap. Spulletjes om ‘uit het niets’ iets mee te creëren.

Thomas Bijen

Een chat met Thomas Bijen

Creatief ondernemer, docent en kunstenaar: Thomas (1980) is iemand die zichzelf niet schuwt om buiten zijn comfortzone te treden en ook een ander daarin op een leerzame en veilige manier kan begeleiden. Creativiteit gaat volgens hem vooral over het niet-weten en ontstaat met elkaar.

Een chat met Carla Mooij

Als UX-Designer heeft zij jarenlang gewerkt als freelancer maar ook in vaste dienst, voor grote en kleine bedrijven. Nu hoopt ze studenten te inspireren met haar ervaring.