Hein Beivoet

Een chat met Hein Bijvoet

Bovenfrees, haakse slijper, cirkelzaag, gitaar, piano, mandoline. In zijn privébiotoop omringt hij zich met muziekinstrumenten en gereedschap. Spulletjes om ‘uit het niets’ iets mee te creëren. Ook in zijn werk als docent aan Communication and Multimedia Design, is hij altijd op zoek naar nieuwe dingen, want onderwijs is almaar uitvinden. Onorthodox en daarom inspirerend. Wellicht hier en daar een frons, maar geheid frisse inzichten. In gesprek met faculteitsdocent van het jaar 2018-2019 Hein Bijvoet (57).

Illustratie gemaakt door Sasja Koning.

CMD robot vierkant

Wat is het tofste project dat je (mee)gemaakt hebt?

Dat vind ik een hele lastige, ik maak zoveel toffe projecten mee. Als ik dan moet kiezen zijn er 2 vakken die altijd hele toffe projecten opleveren.

Sowieso de projecten van het vak Content vind ik altijd super leuk, ik vind het belangrijk dat studenten iets fantasierijks maken wat eigenlijk niet kan bestaan. Daar komen dan ook altijd hele leuke dingen uit zoals excursies naar het verleden waar je mee kan kijken tijdens de bestorming van de Bastille of waar je de kruisiging van Jezus bijwoont. Of een airbnb.com voor weerwolven die is gemaakt, wat ze heel goed uitgewerkt hadden met allemaal grappige details. Zo hadden ze aangegeven op een agenda wanneer het volle maan was. Er worden altijd ontzettend veel leuke en creatieve fantasiesites in de loop der jaren gecreëerd.

Daarnaast geef ik Storytelling en daar heb ik vorig jaar een project mogen ontvangen van een student die daar een 9,5 op scoorde. Met een prachtige fabel die helemaal de situatie in de wereld als een parabel neerzette. Dat is een film geworden die op de Geitenboerderij in Amstelveen opgenomen is.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Hoe zou jij de studie CMD omschrijven (in 3 woorden)?

Autonomie, veel ruimte om je leerdoelen te behalen. Korte lijnen, persoonlijke benadering en kleinschaligheid ondanks de afmeting van de opleiding.
Ruimte: ruimte om jezelf uit te vinden.

Ondanks dat CMD nog heel erg in de onderwijs dogmatiek zit, vind ik dat CMD wel veel minder star is dan een heleboel andere opleidingen.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Wat doe je buiten het lesgeven op de hva?

Leuke vraag! Ik heb eigenlijk 3 hobby’s, de eerste doet iedereen dat is gewoon chillen en ontspannen de ene keer gewoon met vrienden de andere keer alleen.

Het andere is iets wat mensen niet snel verwachten van mij, ik ben graag alleen en dan doe ik het liefst 2 dingen. Dat is klussen en timmeren in mijn werkplaatsje. Dat doe ik met hout of met metaal, het liefste wil ik alles wat uit winkels komt vervangen met de dingen die ik zelfgemaakt heb. Behalve de machines en gereedschap koop ik niks. Dus ik haal het op van containers of gratis van Marktplaats en dan verwerk ik dat weer. Zo had ik laatst allemaal losse stukjes opgehaald van iemand die een stijger aan het bouwen was voor over de Amstel heen, die stukjes bleken later bij elkaar 4m2 te zijn. Daar heb alles stukken aan elkaar gelijmd en dat wordt dan uiteindelijk een grote tuinkist.

Mijn andere hobby is musiceren, ik kan me goed redden op een gitaar en een klein beetje op een piano en daar speel ik dan op. Voorheen hadden we de docentenband op CMD en we willen graag die band weer een nieuw leven inblazen. Als die er komt ben ik zeker van de partij.

Ik verdien verder geen duppie in een andere baan, maar ik begin zo langzamerhand genoeg zelfvertrouwen en geloof in mijzelf te hebben om ook is een keer in opdracht of autonoom iets kunnen maken en dat dan proberen te verkopen, maar dat is niet iets waar ik heel druk mee bezig ben.

Tafel Hein Beivoet
Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Waar haal je je inspiratie vandaan?

UIT STUDENTEN!!!! Ik vind de leeftijdscatergorie waarin jullie inzitten en dan vooral de mensen die balanceren tussen nog niet volwassen maar wel bijna heel leuk. Ik vind het wel heel leuk hoe studenten zich in de 4 jaar die ze bij CMD zitten, zichzelf echt uitvinden als het ware en zich enorm ontwikkelen. Hoe je er persoonlijk in staat, veel studenten komen binnen met “we zien het wel” en 4 jaar heel goed weten wat ze willen en dat is echt heel leuk. Soms heb je studenten die niet weten wat ze willen ook niet na die 4 jaar, maar dat vind ik ook leuk om mee te sparren. Je hebt tijd.

Waar ik mijn inspiratie ook uithaal is dat ik gewoon dingen wil veranderen en daar bedoel ik niet mee dat de boel op z’n kop moet maar meer dat die prestatie druk zo hoog is. Ik krijg er inspiratie uit als het lukt om meer lichtvoetigheid te creëren, je hebt nog zoveel tijd, rustig aan. Het is niet allemaal zo belangrijk dat je zoveel stress door hoeft te ervaren.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Wie is je ontwerpidool?

Zal ik een heel onverwacht antwoord geven? Mijn ontwerpidool is Charles Darwin. Die heeft namelijk iets wat allang ontworpen is, zichtbaar gemaakt.

Als je dichterbij komt op ontwerpen vind ik het een onmogelijke vraag, er zijn zo verschrikkelijk veel goede ontwerpers. Ik zit een beetje in de kantlijn van de opleiding, ik heb geen idolen als het om ontwerpen gaat. Als ik kijk naar ontwerpen kijk ik meer vanuit esthetisch oogpunt, dus vind ik iets mooi of niet, tegelijkertijd moet het ook werkbaar zijn.

Als je het over kunst hebt dan Dennis Hopper; hoe hij een sfeer in de samenleving weet neer te zetten vind ik heel mooi en knap gedaan.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Wat heeft ervoor gezorgd dat je in deze wereld (dit werk) bent beland?

Ik was journalist en kwam in aanraking met de opleiding toen CMD nog Interactieve Media heette en het creatief schrijven belangrijker was dan nu. Ik heb toen gesolliciteerd op een deeltijdbaan en daar werd ik aangenomen. Ik kon de journalistiek en het lesgeven helemaal niet combineren, dus na 20 jaar journalist te zijn vond ik niet meer zo leuk en spannend als in het begin. Ik had op dat moment een zoontje van 1.5 jaar en was best wel veel op reis wat ik ook niet meer zo leuk vond. Dat ik ergens zat en liever thuis wilde zijn met mijn kleine ventje.

Ik kreeg de gelegenheid om mijn aanstelling uit te breiden tot full-time, ik heb eigenlijk helemaal niet getwijfeld. Natuurlijk heb ik wel een switch gemaakt die vrij veel buiten mijn expertise ligt toen we meer een ontwerpopleiding werden. Maar ik vond dat ook wel weer heel leuk, omdat ik mij er noodgedwongen in moest verdiepen. Toen heb ik een master Media Filosofie gedaan. Dat zorgde ervoor dat ik meer in de richting ging denken waar jullie toe opgeleid worden.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Wat voor advies zou je nog willen geven aan (toekomstige) studenten van CMD?

Het advies aan studenten is “Wees mild voor jezelf, want dat is de enige manier dat wanneer het nodig is je ook streng voor jezelf kan zijn en beloon jezelf veel.”

Het advies voor jonge designers is “Take your time” bekijk waar je diepste interesse ligt en neem daar ook te tijd voor, want voor je het weet zit je ergens in en heb je niet genoeg tijd gehad om te ontdekken wat je het diepste interesseert.

Aan alle studenten – easy does it, verpest eens een keer een dag en voel je er niet schuldig over.

Hein Beivoet
CMD robot vierkant

Bedankt voor je tijd en antwoorden Hein!

Milou Teeuwen in gesprek met Hein Bijvoet.

Andere chats

Een chat met Carla Mooij

Als UX-Designer heeft zij jarenlang gewerkt als freelancer maar ook in vaste dienst, voor grote en kleine bedrijven. Nu hoopt ze studenten te inspireren met haar ervaring. 

Een chat met Danny de Vries

Een ‘tinkerer’ zo zou je Danny kunnen omschrijven. Nerden en werken aan digitale producten met code of meer fysiek met hardware zoals Raspberry Pi’s, NodeMCU’s of 3D printen.

Thomas Bijen

Een chat met Thomas Bijen

Creatief ondernemer, docent en kunstenaar: Thomas (1980) is iemand die zichzelf niet schuwt om buiten zijn comfortzone te treden en ook een ander daarin op een leerzame en veilige manier kan begeleiden. Creativiteit gaat volgens hem vooral over het niet-weten en ontstaat met elkaar.