Thomas Bijen

Een chat met Thomas Bijen

Creatief ondernemer, docent en kunstenaar: Thomas (1980) is iemand die zichzelf niet schuwt om buiten zijn comfortzone te treden en ook een ander daarin op een leerzame en veilige manier kan begeleiden. Creativiteit gaat volgens hem vooral over het niet-weten en ontstaat met elkaar. Thomas heeft een passie voor kunst en de menselijke expressie en interactie. Iets wat goed aansluit bij het docentschap aan de opleiding CMD, waar hij sinds 2018 met veel plezier lesgeeft in verschillende ontwerpvakken. In gesprek met docent Thomas Bijen.

Thomas aan de slag met een mural in een restaurant in Utrecht.

CMD robot vierkant

Wat is het tofste project dat je (mee)gemaakt hebt?

Ik heb een project gedaan voor de troonswisseling van Beatrix naar Willem Alexander in 2013. Ik voerde dit project uit in opdracht van het Koninklijk Huis; zo moest er eerst een plan geschreven worden waar de koning hoogstpersoonlijk zelf een akkoord op moest geven. Ze wilden hele gekke en bizarre ontwerpen voorkomen :)

Uiteindelijk heb ik twee grote schaakstukken van staal gemaakt van zes meter hoog. Ik heb niet alleen de schaakstukken ontworpen, maar er ook op getekend in mijn kunststijl. Het was een soort welkomstkunstwerk voor het koningspaar.

Nadat ze bij Armin van Buuren op het podium hadden gestaan, kwamen ze naar het Muziekgebouw met de boot. Daar heeft het koningspaar de kunstwerken bekeken en vond ook het eindfeest plaats. De schaakstukken zijn een week later opgenomen in een tentoonstelling over de abdicatie (troonswisseling) in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Hoe zou jij de studie CMD omschrijven (in 3 woorden)?

Open, iedereen mag zijn wie die wil zijn. Toegankelijk, je voelt je gewoon heel welkom. Het is praktisch, je doet lekker veel.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Wat doe je buiten het lesgeven op de hva?

Ik maak kunst, ik geef workshops, ik doe grafisch werk en ik heb een VOF (vennootschap onder firma).

Een van de workshops die ik geef is de ‘Abramovic Experience’. Deze experience gaat over de bewustwording van je lichaam aan de hand van 10 oefeningen. Deze zijn gebaseerd op het werk van Marina Ambramovic, een Servische kunstenares. Het is eigenlijk een soort escaperoom, maar dan zonder toeters en bellen. De oefeningen doe je in een groep van max. 12 personen gedurende 3 uur. Je weet niet van tevoren wat je gaat doen, er is geen programma vooraf kenbaar gemaakt. Alle spullen laat je bij binnenkomst achter, je krijgt allemaal dezelfde kleding aan en bent gedurende de hele experience stil (wat voor veel deelnemers al een hele uitdaging is).

De oefeningen hebben te maken met uithoudingsvermogen, controle, stilte en zelfexpressie.

Het grappige is dat mensen elkaar niet van te voren kennen, maar achteraf aangeven heel vertrouwd te zijn met elkaar. Door corona lag het allemaal even stil.

De VOF heb ik opgericht met 2 andere coaches onder de naam ‘Vitality Week’. Gedrieën coachen we mensen op met name hun loopbaan in een zonnige omgeving in Andalusië, Spanje.

In mijn rol als creatieve coach zorg ik ervoor dat deelnemers bewust worden van hun gedachtenstromen en buiten hun kaders en comfortzone gaan denken en bewegen.

Een van de oefeningen uit de ‘Abramovic Experience’.

De 3 coaches van de Vitalityweek.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Door heel veel op pad te gaan en met mensen die ik interessant vind te praten. Ik ga ook graag naar lezingen en workshops die ik interessant vind om te volgen. Via via hoor ik ook veel. Daarnaast hou ik van wandelen in de natuur en ergens zijn zonder prikkels.

Daar krijg ik ook veel energie van!

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Wie is je ontweridool?

Ik heb niet echt een rijtje van nummer 1 en dit is helemaal fantastisch.

Marina Abramovic is één van de ontwerpidolen. Ik vind Keith Haring ook interessant. Ik kan wel 100 mensen of 200 mensen opnoemen. Het wisselt nogal en ik vergeet ook heel vaak namen. 

Dan denk ik oh ja dat kunstwerk vind ik gaaf, van wie is het ook alweer? Dus nee ben niet zo van de namen.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Wat heeft ervoor gezorgd dat je in deze wereld (dit werk) bent beland?

Het grappige is dat mijn vader docent is en ik eigenlijk (daardoor) niet zo’n fan was van het docentschap. Via Ruben Logjes, een collega-docent, werd ik getipt om als freelance docent aan de slag te gaan. Dit heb ik toen met beide handen aangegrepen, ondanks dat ik geen echte ervaring had in het lesgeven.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Wat voor advies zou je nog willen geven aan (toekomstige) studenten van CMD?

Probeer zoveel mogelijk uit. Probeer dingen uit in de opleiding die je misschien niet zoveel lijken. Stel je open en toegankelijk op en kijk pas later op van hey dit is echt iets wat ik tof vind.

Slurp zoveel mogelijk op van de opleiding, voordat je al snel oordeelt.

Thomas Bijen
CMD robot vierkant

Bedankt voor je tijd en antwoorden Thomas! Je kan meer over Thomas’ werk vinden op zijn website

Jennifer Slagt en Tingting Li in gesprek met Thomas.

Andere chats

Hein Beivoet

Een chat met Hein Bijvoet

Bovenfrees, haakse slijper, cirkelzaag, gitaar, piano, mandoline. In zijn privébiotoop omringt hij zich met muziekinstrumenten en gereedschap. Spulletjes om ‘uit het niets’ iets mee te creëren.

Een chat met Carla Mooij

Als UX-Designer heeft zij jarenlang gewerkt als freelancer maar ook in vaste dienst, voor grote en kleine bedrijven. Nu hoopt ze studenten te inspireren met haar ervaring. 

Een chat met Danny de Vries

Een ‘tinkerer’ zo zou je Danny kunnen omschrijven. Nerden en werken aan digitale producten met code of meer fysiek met hardware zoals Raspberry Pi’s, NodeMCU’s of 3D printen.