ICONS

ICONS #3: Een goed verhaal en een goede vriend

By 22 January 2016 No Comments

De 3e ICONS meeting van de opleiding CMD stond in het teken van “the good, the bad & the interesting”. Daniel Gross en Joris Maltha kwamen spreken over Catalogtree, een multidisciplinaire design studio in Arnhem. Daniel en Joris hebben elkaar als boek typografen ontmoet bij Werkplaats Typografie en zijn zo samen de wereld van information-design ingerold. Verslag en foto’s door CMD studenten Pien, Camille en Evita.

Overal om ons heen is data te vinden; stromen mensen, voedsel, de beurs enzovoorts. Deze data kan (bijna) allemaal worden verzameld. Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt om patronen te herkennen. De verzamelde data is vaak erg rommelig en niet exact. Datavisualisatie is het visualiseren van de verzamelde data om het zo begrijpelijk en inzichtelijk te maken. Op die manier kan er een verhaal worden verteld aan de hand van de data. We creëren constant allemaal patronen. Het is erg lastig om die patronen te zien, je moet met een bepaalde blik naar de wereld kijken. Het zou mooi zijn als datavisualisatie vaker werd ingezet om werkelijke verhalen te vertellen in plaats van een mooi beeld neer te zetten. Het belangrijkste wat je daar voor nodig hebt is feitelijk een goed verhaal en een goede vriend om dit verhaal aan te vertellen.

Het mooie is dat we steeds meer data tot onze beschikking krijgen. Deze data op zich is geen informatie, het is zo ingewikkeld dat de patronen onzichtbaar zijn. Ook komen er steeds meer tools bij die helpen bij het ‘uitlezen’ van die data. Bij Catalogtree wordt altijd met kenners gepraat om data te kunnen begrijpen en software te schrijven die ervoor zorgt deze data te lezen. Samen met die kenners wordt de data zo gevisualiseerd dat ook het publiek, die geen kenners zijn, de data kunnen begrijpen.

Joris en Daniel vertelden over de afbeelding hieronder. Dit patroon als maisveld kan je ook zien als data. Maar dan data gecreëerd door een jongen die aan de cocaïne zat en de SUV van zijn vader had gejat. Hij werd al snel achtervolgd door de politie, waarna hij een maisveld ingereden is om zich te verstoppen. Na een lange tijd door het maisveld te scheuren dacht hij de politie kwijtgeraakt te zijn.. maar tevergeefs. De politie wist dat er maar één uitgang was en heeft daar al die tijd op de jongen staan wachten.

Het was een interessante maar vooral leuke lezing in de medialounge! Veel studenten zagen datavisualisatie en information-design als een grijs gebied met veel droge stof. Joris en Daniel hebben met hun presentatie bewezen dat dit helemaal niet zo is.

Bekijk hieronder het gehele verhaal terug (45 min.). Video gemaakt door CMD student Dale Schnieders.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.