GDA 2020

Het beste studentenwerk uit studiejaar 2019 - 2020 van CMD Amsterdam.

Digital interactive design door CMD

Tijdens de Golden Dot Awards (GDA) 2020 werden prijzen uitgereikt aan het beste studentenwerk van het afgelopen studiejaar van studenten Communication and Multimedia Design (CMD).

Het werk bestond uit eindproducten uit vakken en projecten, zowel individueel als in teams ontworpen door studenten CMD (Hogeschool van Amsterdam). De focus lag op digital interactive design producten, zoals bijvoorbeeld: websites, datavisualisaties, app’s, webshops, games en interactieve installaties. De GDA 2020 waren dit jaar op vrijdag 3 juli 2020 via een live-stream te volgen. We sloten de GDA 2020 af met een bijzonder CMD jaaroverzicht.
Wat kon je winnen?

Voor alle genomineerden was er sowieso de one-and-only CMD kadobox. Tijdens de awardshow werden de beste nominaties beloond met een een waardebon van €100,- per student.

Docenten nomineerden het beste werk, een externe vakjury uit het werkveld koos daar de winnaars uit. Het door docenten genomineerde werk werd beoordeeld door een jury bestaande uit ontwerpers van een aantal digital design bureau’s. Voorafgaand aan de awardshow kon het werk van alle nominaties online al bekeken worden. De hartjes naast het project zijn geen stemmen voor de publieksprijs, maar wel leuk voor de genomineerden!
Waar keek de jury naar?

De juryleden hebben voorafgaand aan de GDA awardshow (de live-stream) het genomineerde werk bekeken. Dit deden zij met een aantal ontwerpers uit hun eigen bedrijf. Samen met de juryleden van de andere bedrijven bepaalden zij de winnaars.

Bij het beoordelen van het werk werd naar zes elementen gekeken: relevantie, interaction design, visual design, technologie, oplossing en ‘the unicorn effect’. Gezamenlijk wees de jury de beste projecten van dit studiejaar aan en maakten die bekend tijdens de award show.  Wij zijn de jury enorm dankbaar voor hun bijdrage. Zonder Fabrique, LabelA, Informaat en Valsplat was het niet gelukt. Jullie zijn geweldig!

Relevantie

In welke mate is onderzoek gedaan naar of het probleem / de uitdaging in dit werk nou echt de moeite waard is om op te lossen? Voegt het werk echt nieuwe waarde toe (maatschappelijk, commercieel, etc.) aan de context en haar gebruikers, of is het meer van hetzelfde?

Interaction Design

Wat is het niveau van interaction design van dit werk? Interaction design richt zich met name op interactie tussen mensen en hun computers, ook wel ‘human computer interaction’ genoemd. Het gaat om het ontwerp van elk element in een digitaal product waarbij gebruikers klikken, swipen, tappen, of op elke andere manier op een zo gebruiksvriendelijke manier interactie mee kunnen hebben. Een goede interface is onzichtbaar!

Visual Design

Wat is het niveau van het visual design van dit werk? Visual design is verantwoordelijk voor de layout van een digitaal interactief product tot in elk detail (hiërarchie, vorm, kleur, typografie, grid). Visual design gaat over het ontwerp van elk afzonderlijk scherm waarmee de gebruiker interacteert en zorgt hiermee voor een optimale visuele gebruikerservaring. Is er een consistente doorvertaling van de visuele taal van het product in elk visueel element en beïnvloedt het hiermee het gedrag van de gebruikers van het product?

Technologie

Wat is het niveau van de gebruikte technologie in het werk? Bijvoorbeeld Frontend Development, waarbij ontwerpbestanden worden omgezet naar HTML, JavaScript en/of CSS code. Met name de bestanden van het basisontwerp/layout, afbeeldingen, content, buttons, navigatie en interne linkjes.

Oplossing

Biedt het werk een (mogelijke) oplossing voor het probleem van de gebruiker en andere stakeholders?

The unicorn effect

Soms heeft een ontwerp een echte ‘wow’ factor. Het valt duidelijk op tussen alle andere werken. Een perfecte mix van alle ontwerpvaardigheden, een ultieme gebruikerservaring of een heel bijzonder ontwerp. Simpel gezegd: The Unicorn Effect!
GDA 2020 terugkijken

Benieuwd hoe de Golden Dot Awards live uitzending er uit zag? Bekijk zelf de hele uitzending via dit filmpje.

Voor vragen / ideeën / opmerkingen over de Golden Dot Awards 2020 of als je wilt samenwerken met onze prachtige opleiding :) kun je contact opnemen met onze coördinator externe samenwerking, Mattijs Blekemolen. Wil je Douwke de Backer ook als host van je event? Dat kan! Ze denkt graag met je mee.
Mail Mattijs Mail Douwke GDA 2020 brochure