Opdrachtomschrijving:
Er is een zogeheten ‘ontlezing’ gaande – het fenomeen waarbij er steeds minder boeken worden gelezen. Uit onderzoek blijkt dat dit komt door de toename van concurrerende mediavormen; de effectieve leestijd is daardoor dus afgenomen. Samen met uitgeverij De Crime Compagnie – die de Nederlandse vertaling van het Engelse ‘Method 15/33’ ter beschikking stelde – heb ik een interactief boek, ofwel smartbook ontwikkeld dat elementen van moderne media toepast.

Eindresultaat:
Het smartbook van Methode 15/33 is een pilot-applicatie; een eerste in zijn soort. De applicatie biedt een proloog aan van het boek Methode 15/33, dat uitkomt in augustus 2016. De pilot dient daarmee als promotiemiddel van het papieren boek en het e-book.

Naast het gebruik van geluid en animatie kan de gebruiker ook achtergrondinformatie vinden over personages in het boek; zo kun je ook na een tijd niet gelezen te hebben, binnen enkele stappen meer leren over een karakter en zijn/haar verschijningen in het boek.

Deze pilot draait op iOS en Android, waarmee het op zowel smartphones als tablets te ervaren is. Testen met scholieren van het Cals College IJsselstein wezen uit dat de ‘immersive’ ervaring van het smartbook veel positiever wordt ontvangen dan een papieren boek of e-book. “Wij hebben ze nog nooit zo geconcentreerd gezien”, aldus de huiswerkbegeleiders van het Cals College IJsselstein.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:
https://www.youtube.com/watch?v=GWWw2RmJBFw

Afbeeldingen:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.