was successfully added to your cart.

Alumni

De start van een wederzijds voordelige CMD community

By 15 November 2019 No Comments

Hoe blijf je scherp in een vakgebied waarin iedere dag dingen kunnen veranderen? Welke problemen/uitdagingen zie je in de (design)wereld ontstaan? Waar ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen? En wat kan CMD Amsterdam nog voor oud-studenten (alumni) van de opleiding betekenen?

Eind 2018 startte CMD Amsterdam met een onderzoek naar de wensen en behoeftes van haar alumni. De brandende vraag is of er ruimte is voor een doorlopende leeromgeving ná het afstuderen en of alumni bij kunnen dragen aan het onderwijs. Het initiatief kwam in beweging na de introductie van een nieuw algemeen alumnibeleid binnen de Hogeschool van Amsterdam. Nu, een jaar verder, nemen we je graag mee in onze voortgang en ontwikkelingen.

Research door co-creatie

In december 2018 kwam een groep van vijftien CMD alumni en studenten bij elkaar om na te denken over hoe we het alumnibeleid de juiste vorm kunnen geven. Een gezellige avond waarbij ze kennis maakten en in teams aan de slag gingen met opdrachten. Ze maakten een eigen ‘persona’ en kropen daarmee in de huid van een toekomstig lid van de leeromgeving. De reis van student naar alumnus werd in beeld gebracht in zogenaamde ‘user journeys’. Vervolgens verwerkten ze de inzichten tot potentiële concepten die uiteindelijk gepitcht konden worden aan de groep.

Al snel werd duidelijk dat de community een plek moet zijn om verschillende vormen van kennis met elkaar te delen. Het moet zich niet alleen richten op alumni, maar ook op studenten en docenten. Alumnibeleid gaat in de kern om het opbouwen en onderhouden van een zinvolle relatie met een (oud-)student. Dit begint al op de eerste dag dat je bij de opleiding binnen loopt. Iedereen heeft daar invloed op.

CMD Amsterdam creëert een wederzijds voordelige community voor CMD alumni, studenten en docenten waarin kennisdeling centraal staat

Ready, set, launch!

Juni 2019 was het moment voor de officiële lancering van de community, toen alumni en docenten samenkwamen tijdens het gloednieuwe CMD Alumni Diner. Het belangrijkste doel: alumni en docenten verbinden en betrekken. In een goed gevulde Medialounge van het Theo Thijssenhuis werd in een bijzondere setting kennis gemaakt en lekker gegeten.

Harry heette iedereen welkom bij de opleiding, waarna Jan-Willem de toekomstplannen voor de community presenteerde. Mattijs introduceerde ‘BATTERY‘ (korte trainingen en workshops door docenten CMD). Docenten Vasilis, Walter en Anne-Marleen gaven korte presentaties over onze Labs en vakinhoud en Aranea lichtte uit dat CMD ieder jaar weer op zoek is naar fantastische docenten. Tot slot kwamen de alumni aan het woord, om iets te vertellen over de opleiding en het vakgebied.

Next steps — Wat kun je verwachten in 2019-2020?

Events

Iedere 2-3 maanden organiseren we een evenement waarop we alumni uitnodigen om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Studenten en docenten zullen bij een aantal events aanhaken. We denken hierbij aan workshops, lezingen, een diner en een groot feest. Ben jij toevallig alumnus van CMD Amsterdam? We sturen onze uitnodigingen naar het e-mailadres dat bij de HvA geregistreerd staat.

Slack

Binnen de community kun je toegang krijgen tot een exclusieve Slack omgeving om kennis, ideeën, vacatures en feedback te delen. Daarnaast krijg je de vrijheid om zelf kanalen en topics aan te dragen. We nodigen mensen actief uit zodra ze onze evenementen bezoeken of interesse tonen in de community. Heb je deze blog tot zover met veel aandacht gelezen en wil je graag deelnemen? Vul dan dit korte formulier in!

Online kenbaarheid

Op dit moment zijn we als CMD community nog niet voldoende zichtbaar. Met onze events, uitnodigingen, Slack-omgeving en blogs als deze hopen we de online community verder aan te wakkeren. Dit jaar richten wij ons ook op het realiseren van een alumni- en evenementen pagina voor de CMD website, zodat we nog beter kunnen communiceren met de buitenwereld.

Verhalen van Alumni

Stiekem zijn we bij CMD Amsterdam ontzettend nieuwsgierig naar waar jullie terecht zijn gekomen. Om toekomstige- en huidige CMD studenten te inspireren en een beter beeld te geven van het werkveld zijn wij begonnen met het maken van videoportretten. We gaan langs bij een oud-student op zijn/haar nieuwe werkplek en vragen je naar je ervaringen tijdens je CMD loopbaan. Dit creëert waardevolle inzichten en draagt bij aan de studiekeuze en profilering van studenten. Heb jij een inspirerend verhaal en zie je jezelf wel terug in een video of blogpost? Dan komen we graag een keertje bij je op de koffie!

Coaching

Uit de hierboven genoemde co-creatie kwamen ideeën voort over hoe de alumni huidige studenten zouden kunnen adviseren en begeleiden tijdens de opleiding. Ook een eerder verstuurde enquête laat zien dat er veel vraag/aanbod is in coaching van studenten. In september is Armand Bissesar het CMD alumni team komen versterken. Als jonge alumnus neemt hij zijn ambitie over coaching mee naar het team, na het verzamelen van verschillende inzichten voor zijn afstudeerproject over Studieloopbaancoaching. Hij zal de komende periode nadenken over hoe we een eerste vorm van coaching binnen de community kunnen realiseren.

A very loud thank you!

Wauw, ben je helemaal tot hier gekomen? Je bent me er eentje! We willen graag iedereen die geholpen heeft en/of aanwezig is geweest bij de evenementen bedanken. De community maakt veel iteratieslagen mee en we staan altijd open voor input en feedback. Hopelijk tot snel!

Jan-Willem Nes | j.w.nes@hva.nl

Armand Bissesar | a.a.r.bissesar@hva.nl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.