was successfully added to your cart.

Alumni

Verhalen van alumni: Sarah

In de verhalen van alumni lichten we ervaringen uit van onze oud-studenten. We stellen ze een aantal vragen die gericht zijn op dagelijkse bezigheden en werk, op hun studietijd bij CMD Amsterdam en op de toekomst. Vandaag het verhaal van alumna Sarah Ben Messaoud.

Met wie hebben wij het genoegen?

Mijn naam is Sarah Ben Messaoud en ik ben werkzaam bij een onafhankelijk design boutique Studio Regale als User Experience Designer (UX). Dit is ook het bedrijf waar ik mijn scriptie heb gedaan in 2019 waarna ik vervolgens ben blijven hangen.

Wat zijn je dagelijkse bezigheden?

Mijn dagelijkse bezigheden hangen af van het project waaraan ik werk. Om een voorbeeld te geven: momenteel doe ik onderzoek naar de toegankelijkheid en mogelijke (micro)interacties bij een PWA wat gebruikt zal worden in Ghana. Hiervoor heb ik de branding en website ontworpen voor een bedrijf in Parijs. Als het je leuk lijkt om afwisseling te hebben in je functie of als je nog niet weet wat je wilt gaan doen of waar je in wilt specialiseren, dan raad ik het zeker aan om bij een start-up te gaan werken of zelf te gaan ondernemen. In een start-up is er namelijk meer ruimte voor afwisseling in je werkzaamheden.

Hoe kende jij CMD Amsterdam en hoe wist je dat dit jouw studie zou gaan worden?

Ik ben CMD in Amsterdam gaan doen nadat ik voor mijzelf heb besloten om een creatieve opleiding te gaan doen op het HBO. Het was mijn droom om muziekproducent te worden, maar nadat ik afgewezen werd voor een studie aan HKU had ik een plan B nodig. Op dat moment had ik een tussenjaar en was ik mij gaan verdiepen in Graphic Design. Na wat onderzoek doen en inlezen kwam ik CMD Amsterdam tegen en heb ik mij direct, na het bezoeken van de open dag, gaan inschrijven.

“Voor iedereen die zich benadeeld voelt of wordt op basis van hun gender: we hebben jou nodig om verandering te brengen in huidige stoffige samenwerkingen, in de homogene teams en in producten.”

Wat is jouw tip voor anderen om de juiste werkgever/baan te vinden?

Tijdens de studie heb ik bewust gekozen om stage te lopen bij verschillende soorten agencies. Zo heb ik bij Dept (toentertijd Tamtam) en bij The Valley stage gelopen. Daarnaast heb ik het privilege gehad om tijdens mijn studie te werken bij Create, een software startup. Ik ben er toen achter gekomen dat werken in een startup mij beter ligt om verschillende redenen. Persoonlijk vind ik de cultuur van het bedrijf misschien wel net zo belangrijk als mijn werkzaamheden.

Een bedrijfscultuur voor mij houdt in: Hoe gaat het bedrijf om met inclusie en worden medewerkers gelijkwaardig en eerlijk behandeld op basis van hun identiteit? Wat doen zij op het gebied van duurzaamheid? En wat voor verantwoordelijkheid nemen zij op het gebied van maatschappelijke vraagstukken? Ik ben van mening dat als jouw waarden, maar vooral je normen, voor een groot deel overeenkomen met dat van het bedrijf waarmee je werkt, je relatie met werk veel duurzamer is dan wanneer dit niet het geval is.

Zijn er dingen waar je tegenaan loopt in het werkveld?

Er zijn een aantal collectieve problemen die zich in deze industrie voordoen en waar, naar mijn mening, te weinig over gesproken wordt. Zo vind ik het teleurstellend om te zien hoe homogeen design teams zijn bij veel Nederlandse agencies. Het valt mij op dat bedrijven diverser willen zijn, maar niet zo goed weten hoe. Er zijn genoeg bedrijven en zelfstandige professionals die advies geven op dit soort vraagstukken. Daarnaast is het zo dat wanneer een bedrijf zich wel divers profileert, dit niet meteen betekent dat de cultuur hierop is ingespeeld. Het probleem ligt niet alleen bij bedrijven. Er zijn meerdere partijen, zoals het onderwijs, die hierin een rol spelen. Daarnaast is het geen nationaal probleem, maar doet het zich helaas internationaal voor.

Design werk van Sarah.

Waar werk je graag naar toe?

Ik wil graag meer leren over de relatie tussen technologie en inclusie omdat ik het belangrijk vind om in mijn ontwerpkeuzes te kijken hoe het impact kan hebben op de gebruiker. Ook ik zit nog met veel vooroordelen waar ik bewuster van kan zijn. Ik hoop met deze kennis, naast mijn ervaring met ontwerpen, inclusieve digitale ervaringen kan maken die niet alleen bestaan uit websites en apps, maar ook nieuwe vormen van technologieën bevatten.

Heb je een tip die je wil meegeven aan andere alumni?

Graag wil ik de kans pakken om het volgende te delen:

  1. Als je niet zeker weet of dit wel jouw industrie is
    Voor iedereen die zich benadeeld voelt of wordt op basis van hun gender: we hebben jou nodig om verandering te brengen in huidige stoffige samenwerkingen, in de homogene teams en in producten. Alleen zo kunnen we betere producten maken voor iedereen en dat is een superkracht! Ik weet dat dit niet zomaar gaat, dit kost veel moed en veerkracht, maar ik geloof in de kracht die te vinden is in dingen samen doen.
  2. Als je twijfelt om CMD te gaan doen
    Technologie is de toekomst en als je hier onderdeel van wil uitmaken is CMD een logische keuze. Als basis is het goed om kennis te hebben van design en tech gerelateerde onderwerpen. Echter, is het ook goed om ook interesse te behouden op andere onderwerpen en/of vaardigheden. Dat maakt jou anders dan je collegae.

Volg Sarah online

Volg ons via Instagram. Hier delen we veel van ons werk.

Wil jij ook je verhaal delen?

In de verhalen van alumni lichten we de verhalen van oud-studenten uit aan de hand van een interview. Ben of ken jij iemand die dat leuk zou vinden? Laat het weten aan onze alumni coördinator Eva.

Neem contact op met Eva

Armand Bissesar
Alumni Coördinator
a.a.r.bissesar@hva.nl
06 52 57 92 76

Eva Valkenburg
Alumni Coördinator
e.a.a.valkenburg@hva.nl
06 34 99 37 21

Mattijs Blekemolen
Externe samenwerking
m.blekemolen@hva.nl
06 21 15 61 86

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.