was successfully added to your cart.

Alumni

Verhalen van alumni: Yara

By 6 October 2021 No Comments

In de verhalen van alumni lichten we ervaringen uit van onze oud-studenten. We stellen ze een aantal vragen die gericht zijn op dagelijkse bezigheden en werk, op hun studietijd bij CMD Amsterdam en op de toekomst. Vandaag het verhaal van alumna Yara van Schaik.

Met wie hebben wij het genoegen?

Je hebt het genoegen met Yara. Ik ben 24 jaar oud en ben in juni 2019 afgestudeerd bij de opleiding CMD. Op het moment ben ik net voor mezelf begonnen. Ik woon samen met mijn vriend in Harderwijk, waar ik ben geboren en getogen. Mijn hobby is dansen en dit varieert echt van hiphop tot paaldansen, eigenlijk alles waarbij je lekker snel kan bewegen vind ik leuk. Verder hou ik me in het dagelijks leven ook veel bezig met nieuwe dingen leren. Ik heb bijvoorbeeld gister een groot green screen ontvangen en daar ga ik nu mee experimenteren. Ik ben veel bezig met creatieve dingen, niet per se CMD dingen maar van alles om eens kijken wat je nog meer met je creativiteit kan doen.

Wat voor werk doe je?

Ik ben per 1 augustus gestart met het design bureau Yava. Hier bied ik 3 verschillende diensten aan – visual design, social media & video en workshops. Op het moment specialiseer ik me nog niet in 1 van de 3 diensten. Ik wil eerst kijken waar het meeste vraag naar is en wat goed gaat lopen en daarna beslissen waar ik me meer in wil verdiepen. Misschien dat 1 van de diensten uiteindelijk wel vervalt, maar voor nu is het nog even een Zwitsers zakmes. Je kunt met elke creatieve vraag bij me terecht en dan beslis ik of dit bij me past. Ik werk momenteel voor verschillende soorten klanten. Dit varieert van zelfstandig ondernemers uit de omgeving tot bedrijven buiten de omgeving.

Wat waren je belangrijkste lessen uit je CMD-studie?

Misschien heel cliché, maar gewoon het leven als HBO student. Ik kwam zelf vanaf de havo en dat was een hele stap. Je hebt tijdens CMD natuurlijk groepsprojecten waar je met andere studenten moet samenwerken. Wat ik heb geleerd is dat je er niet altijd op kunt rekenen dat andere studenten net zo gemotiveerd zijn als jij zelf. Je moet er altijd voor zorgen dat jouw deel goed staat en dat je daar hard aan werkt. Het is mooi meegenomen als je medestudenten ook hard werken, maar ben er ook op voorbereid dat dit niet altijd zo is.

Ook heb ik veel geleerd van internetstandaarden. Toen ik CMD binnenkwam had ik hier echt 0 verstand van, dus dat vond ik juist wel heel interessant. Niet dat ik me daar uiteindelijk verder in ben gaan verdiepen, maar ik kan het nu nog steeds in mijn werk gebruiken. Ik begrijp HTML, dus dat is heel fijn. Ik vond het hele psychologie gedeelte van CMD ook heel interessant. Als ik nu bijvoorbeeld in een supermarkt loop of op een webshop aan het scrollen ben dan zie ik dingen die ik tijdens dat soort lessen heb geleerd. Die dingen zouden je als niet CMD student totaal niet opvallen.

“Ik vond het hele psychologie gedeelte van CMD heel interessant. Als ik nu bijvoorbeeld in een supermarkt loop zie ik dingen die ik tijdens dat soort lessen heb geleerd.”

Hoe heb je de stap genomen om écht voor het ondernemerschap te gaan?

Ik ben ongeveer 2 jaar lang in loondienst geweest bij een bedrijf in Amsterdam, waar ik het super naar mijn zin had. Op een gegeven moment ben ik verhuisd naar Harderwijk en was de afstand toch best groot, vooral toen we weer op kantoor konden werken toen de maatregelen werden versoepeld. Ik wilde graag weer naar kantoor om collega’s te zien, maar toen besefte ik me dat ik dit geen 5 dagen per week zou gaan volhouden.

Ik heb het altijd al leuk gevonden om dingen te ondernemen en ben altijd een regeltante geweest die dingen organiseert. Het past wel heel erg bij me om mijn eigen ding te doen. Dat ik niet iemand boven me heb die zegt wat er gedaan moet worden, maar dat ik zelf kan kiezen welke opdrachten ik wel en niet aan wil nemen. Dat in combinatie met de reisafstand waar ik vanaf wilde heeft ervoor gezorgd dat ik in het diepe ben gesprongen en Yava ben gestart.

Heb je een plan voor je onderneming voor de komende jaren?

Ik heb geen ondernemersplan voor de komende jaren geschreven. Ik ben in mijn dagelijks leven dus veel bezig met nieuwe dingen ontdekken en dingen uitproberen, zoals nu met dat green screen. Ik kijk gewoon wat mij aantrekt en wat ik leuk vind, loopt het ineens anders dan kan je wel een heel plan hebben geschreven maar dat werkt dan ook niet meer.

Heb je een tip die je wil meegeven aan studenten die zelf ook willen ondernemen?

Doe het gewoon en durf het gewoon. Je hebt vaker spijt van dingen die je niet hebt gedaan dan dingen die je wel hebt gedaan. Je kan het altijd proberen en als het geen succes is heb je er in ieder geval van geleerd. Dan kun je dat meenemen en in het vervolg weer toepassen. Dus mijn tip is om gewoon de stap te wagen!

Volg Yara online

Bekijk hier de website van Yava.

Wil jij ook je verhaal delen?

In de verhalen van alumni lichten we de verhalen van oud-studenten uit aan de hand van een interview. Ben of ken jij iemand die dat leuk zou vinden? Laat het weten aan onze alumni coördinator Eva.

Neem contact op met Eva

Armand Bissesar
Alumni Coördinator
a.a.r.bissesar@hva.nl
06 52 57 92 76

Eva Valkenburg
Alumni Coördinator
e.a.a.valkenburg@hva.nl
06 34 99 37 21

Mattijs Blekemolen
Externe samenwerking
m.blekemolen@hva.nl
06 21 15 61 86

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.