was successfully added to your cart.

Alumni

Verhalen van alumni: Yasmine

In de verhalen van alumni lichten we ervaringen uit van onze oud-studenten. We stellen ze een aantal vragen die gericht zijn op dagelijkse bezigheden en werk, op hun studietijd bij CMD Amsterdam en op de toekomst. Vandaag het verhaal van alumna Yasmine Bouma.

Met wie hebben wij het genoegen?

Ik ben Yasmine Bouma, 22 jaar en in juni 2020 afgestudeerd aan CMD. Dat was dus tijdens de corona crisis. Momenteel ben ik werkzaam als ZZP’er en binnenkort begin ik met mijn fulltime baan bij Gardeners.

Waar ik in mijn vrije tijd veel mee bezig ben is interieur. Ik ben mijn huis aan het opknappen, lekker aan het verven en creatief bezig op dat vlak. Ik ben een echte visual designer, dus wat dat betreft vind ik interieur dingen ook heel leuk. Verder lees ik veel en probeer ik vaak recepten uit. En veel wandelen, wat iedereen nu volgens mij doet.

Wat is typisch Yasmine?

De wereld verbeteren op visueel en persoonlijk vlak. Ik probeer mijn ecologische voetprint te verkleinen, alle kleine beetjes helpen. Dingen die ik zelf doe zijn afval scheiden, duurzame producten gebruiken zoals shampoo bars en wasbare wattenschijfjes en eten zonder verpakkingen kopen. We moeten allemaal nog heel lang op deze wereld rondlopen, dus daar probeer ik me voor in te zetten.

Hoe heb je CMD-ervaren?

Best leuk. Ik ben op mijn 17de begonnen met CMD, dus ik ben gelijk vanuit de havo gaan studeren. Dit was best een overgang, maar in het eerste jaar wordt je nog goed bij de hand genomen en heb je veel gesprekken met je studieloopbaancoach. Ik wilde eerst Creative Business gaan studeren, maar dat vond ik toch net te ouderwets. Ik weet niet hoe het nu is, maar toentertijd was het veel gericht op journalistiek, radio en tv. CMD sprak me meer aan, want het is wat meer toekomstgericht. Iedereen heeft tegenwoordig een app of een website nodig. Zodoende ben ik voor CMD gegaan.

Het eerste jaar was leuk. Alles zelf uitvogelen, mensen ontmoeten. Ik ben vooral de visuele kant op gegaan. In het tweede jaar heb ik project Visual gekozen en korte stage gelopen bij een groot reclamebureau. In het derde jaar heb ik het project Information Design gedaan. Ik heb een minor van Creative Business gedaan; Creatie & Beeldtaal. Ik vind reclame heel leuk, dus ik wilde me daar meer op gaan focussen. Tijdens die minor heb ik veel met art direction en fotografie gedaan. In het vierde jaar heb ik ook stage gelopen bij een reclamebureau. Daar heb ik mezelf gespecialiseerd richting advertisement en visual design. Dit is niet de meest standaard CMD richting, maar ik heb het wel naar mijn eigen hand kunnen zetten.

“Voor studenten die nu CMD doen; zoek een goede stage plek. Dat helpt enorm.”

Kon je snel een passende baan vinden en hoe ging dat proces voor jou?

Mijn plan na mijn afstuderen was om eerst fulltime aan de slag te gaan bij mijn bijbaantje. Dat was toen bij Nespresso, in de winkel. Ik wilde sparen en 3 maanden op reis. Dat is allemaal niet gebeurd door corona, helaas. In plaats daarvan ben ik als ZZP’er begonnen. Allereerst heb ik een website gemaakt met al mijn portfolio opdrachten. Vervolgens heb ik me ingeschreven bij de KVK. Mijn opdrachten vind ik voornamelijk via via. Ik heb van alles gedaan; social media strategieën, wordpress websites gemaakt en logo’s ontworpen.

Daarnaast heb ik tijdelijk een parttime baan aangenomen als manusje-van-alles bij een IT recruitment bureau. Ik deed hier de social media, de website en alle visuele uitingen. Daar ben ik net mee gestopt, omdat ik eigenlijk wel op zoek was naar een fulltime baan. Ik kwam tijdens mijn zoektocht weinig vacatures tegen van junior designers, voornamelijk medior en senior designers of helemaal geen soortgelijke functies. Onlangs heb ik eindelijk iets gevonden waar ik fulltime aan de slag kan. Ik begin over een week als junior creative bij Gardeners, een PR en activatie bureau in Amsterdam.

Allegra, an informative application that helps you find all the answers about your food allergy, especially at the start of your food allergy diagnosisYasmine Bouma, Design

Is er een bepaalde sector of branche waar je later nog zou willen werken?

Mijn baan bij Gardeners is in de creatieve industrie en advertisement wereld, en dat is ook wel echt waar ik mezelf zie. Zij werken nu voor klanten zoals Elho, Subway en Natuurmonumenten. Ik ga daar creatieve concepten voor bedenken en uitwerken. Er zijn genoeg leuke bureaus in Amsterdam dus ik zou dit later ook wel bij een ander bureau willen doen, maar in ieder geval in dezelfde branche. Over een aantal jaar zou ik wel graag de stap willen maken om art director te worden. Dan is al mijn kennis over design heel mooi meegenomen.

Kantoor van Gardeners

Heb je een goede tip die je wilt mee geven aan studenten en/of alumni?

Voor studenten die nu CMD doen; zoek een goede stage plek. Dat helpt enorm. Ik heb tijdens mijn stages ontzettend veel geleerd. Het staat ook goed op je CV als je stage loopt bij goede bedrijven. Als je begint met het zoeken van een baan, dan helpt dat echt mee. Voor alumni die nu een baan zoeken; gewoon blijven reageren en een goede motivatiebrief schrijven. Vermeld in de motivatiebrief welke projecten van het bedrijf je aanspreken en waarom. Koppel dit terug naar bijvoorbeeld je interesses.

Volg Yasmine online

Mijn website is quepasagraphics.nl, maar ik weet niet hoe lang ik deze nog in de lucht ga houden aangezien ik ga stoppen met ZZP’en. Verder kun je me volgen op Instagram, @yasminxnina.

Wil jij ook je verhaal delen?

In de verhalen van alumni lichten we de verhalen van oud-studenten uit aan de hand van een interview. Ben of ken jij iemand die dat leuk zou vinden?

Neem contact op met Eva

Armand Bissesar
Alumni Coördinator
a.a.r.bissesar@hva.nl
06 52 57 92 76

Eva Valkenburg
Alumni Coördinator
e.a.a.valkenburg@hva.nl
06 34 99 37 21

Mattijs Blekemolen
Externe samenwerking
m.blekemolen@hva.nl
06 21 15 61 86

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.