was successfully added to your cart.

Events

Interaction ’14 – observaties

By 20 February 2014 5 Comments

De afgelopen dagen heb ik namens onze opleiding met een stand op het event Interaction ’14 in de Westergasfabriek gestaan. Doel was om onze opleiding en de studenten onder de aandacht van de aanwezige bedrijven te brengen (stages, afstudeerders). Maar ook om (internationale) gastcolleges van mensen uit het beroepenveld te regelen. Ik heb een aantal leuke mensen gesproken die graag studenten van ons wilde hebben en ook een keer bij ons langs zouden willen komen.

Interessant om een rondje te lopen en te zien welke functies er op dit moment zoal in de markt gevraagd worden. Zo zijn IBM Design en Booking hard op zoek naar Frontend Developers, Visual Designers en User Experience Designers. Dus goed om te zien dat we deze beroepen / rollen in het curriculum hebben. IBM Design wil het komende jaar 1500 designers aannemen. Ze hebben m’n nummer :)

In het gesprek met Sonja Radenkovic (TomTom) vroeg ik haar ook aan wat voor type jong talent zij behoefte hebben. Ze zien graag dat nieuwe medewerkers een expertise hebben (in bijv. interaction design) en daarnaast ook goed visueel kunnen ontwerpen. Je moet goed kunnen laten zien / presenteren wat je interactieontwerp inhoudt. Tevens is een open mindset en vaardigheid om samen te werken met internationale collega’s een basisbehoefte bij TomTommers. En wat ze bij TomTom heel belangrijk vinden: adaptation. Je snel kunnen aanpassen aan een omgeving / processen / collega’s / nieuwe software / feedback van klanten. Learn, unlearn, relearn.

Ze willen aan de portfolio’s van een student kunnen zien wat ZIJN / HAAR individuele aandeel is geweest in een project. Dus niet alleen pronken met de wireframes van je teamgenoot. En ja…ik heb meerdere bedrijven horen vragen om de T-shaped student. Basiskennis van het vakgebied en daarbinnen een specialisme.

Ook gesproken met Alex Liebert, directeur van Atlas Copco (Zweden). Ze ontwerpen en bouwen machines voor de mijnindustrie. Interessant om te horen dat zij in deze business ook steeds meer gebruik maken van interactieve software applicaties voor het gebruik van de machines. In het ontwerpen hiervan worden ook interaction / visual en UX designers betrokken. Nieuwe markt voor CMD? Kort filmpje hier.

Een mevrouw van Philips vertelde dat ze op dit moment erg actief zijn binnen Healthcare. Ze werken daarin veel samen met TU Delft. Op mijn vraag of ze ook wel eens met hogescholen samenwerkte kon ze niet direct voorbeelden geven, hoewel ze wel aangaf dat dat meer zou moeten. Het is in ieder geval interessant om te zien dat Philips Design in veel sectoren actief is en ‘intuïtieve’ en ‘gebruiksvriendelijke’ interfaces prioriteit hebben. Zo proberen ze bijvoorbeeld om een ziekenhuisbezoek (voor kinderen) zo aangenaam mogelijk voor ze te maken. Zie hier.

Wat me opvalt is de toenemende versmelting van de fysieke wereld met de digitale wereld. En om zo belevingen en ervaringen van bestaande processen prettiger en efficiënter te maken. En ook veel ‘co-creatie‘: de ontwerper van een AED (apparaat dat helpt bij een hartstilstand) gaat echt met de brandweermannen mee op pad om in de praktijk te vragen wat ze nodig hebben. Het lijkt ook alsof je bijna niet meer mag zien dat er iets ontworpen is. Zie je ook aan namen van nieuwe ontwerpbedrijven zoals bijvoorbeeld “NOTHING” en “NATIVE”. Clean, strak, geen upschmuck en gefocust op het terugbrengen van het product of dienst tot de essentie. “Wrapping the product around the customer”.

In een gesprek met een TU Delfter (werkt nu bij NATIVE) gaf hij aan dat hij tijdens zijn opleiding continue de vraag van de docenten kreeg “WAAROM?” Net zo lang tot hij precies kon vertellen wat hij gemaakt had, voor wie, wat het doel er van is, en waarom het belangrijk is dat dit ontwerp gemaakt wordt. Wat schieten we er mee op?

Tijdens de borrel hoor je bezoekers aan elkaar vragen “Are you designing a product, or a solution?”. Ga ik er gelijk even wijsneuzig bij staan. “Yes, tell us man!” 

Dus, als ik zo om me heen kijk en luister heb ik het idee dat we als CMD Amsterdam nog steeds de juiste mensen opleiden voor een groeiend beroepenveld. Mede doordat je als Frontend Developer / Interaction Designer / Visual Designer in een grote diversiteit aan sectoren aan de slag kan, maakt het voor afgestudeerde studenten interessant. Projectmanagers en Contentmanagers zijn zeker functies waar het beroepenveld naar op zoek is, alleen op deze conferentie kwam ik die niet tegen. Daarom graag reacties van redacteurs die hier meer informatie over hebben!

Interaction Awards 2014: http://awards.ixda.org/

– Mattijs Blekemolen

5 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.