Opdrachtomschrijving:
Het Tropenmuseum wilde voor haar nieuwe tentoonstelling, ‘onze koloniale erfenis’, een digitale ervaring creëren om bezoekers stil te laten staan bij de enorme aantallen tot slaaf gemaakten door Nederland.  Het totaal aantal tot slaaf gemaakten door Nederland wordt geschat op ± 2.000.000. Hiervan weet het museum 165.000 namen. Al deze mensen verdienen een plekje in het monument. Hierbij moet de gebruiker het individu die achter de namenlijst schuilt  niet vergeten.

Eindresultaat:
2 seconden stilte is een digitaal interactief namenmonument voor het Tropenmuseum. Wij willen op het grote scherm aandacht creëren voor het enorme aantal tot slaaf gemaakten door Nederland. Middels een 3d-animatie willen we alle tot slaaf gemaakten, in 10 jaar tijd, door het scherm laten wandelen. Hierin tonen we ook mogelijke relaties tussen de tot slaaf gemaakten. De animatie is opgebouwd uit 165.000 papiertjes. Deze papiertjes leggen de visuele link met de 3 touchscreens. Op deze touchscreens wordt een stapel getoond van deze papiertjes. Op het bovenste papiertje is een naam te zien van een tot slaaf gemaakte. Op het moment dat de gebruiker 2 seconden stil staat op een papiertje, wordt de persoon ‘gezien’. Dit zorgt ervoor dat er een soort collectief doel ontstaat, om iedereen te ‘zien’. De gebruiker kan door de stapel heen scrollen om andere mensen te ‘zien’. Sommige namen hebben een eigen verhaal. Deze verhalen worden op een visuele manier verteld middels scrollytelling.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:

https://juulvrasdonk.github.io/2-seconden-stilte/

Afbeeldingen:

4 Comments

 • Amber says:

  Heel gaaf

 • Remus bende says:

  Really great work! Very inspiring

 • Stan the Man says:

  Amazing project, maybe al little bit to amazing because i did get a wet pants from just looking at it. The makers are some hot students and talents. Juul Vrasdonk is my inspiration and muse. The Van Gogh of the modern era.

 • Tijn Ulsamer de Waard says:

  Top!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.