Opdrachtomschrijving:
Een hoop mensen met een beperking lopen er tegenaan dat websites of apps niet inclusief zijn ontworpen, waardoor zij de website niet (goed) kunnen gebruiken. Digitale ontwerpers spelen hierin een grote rol en het is dan ook aan hen om hun producten inclusief te ontwerpen. Maar waarom wordt dit dan zo weinig gedaan? Ik ben dit gaan onderzoeken en ondervond dat de meeste ontwerpers zich helemaal niet bewust zijn van dit probleem. Daar moest mijns inziens verandering in komen.

Eindresultaat:
Profiel: Gebruikers kunnen aan hun profiel persoonlijke informatie toevoegen, zoals hobby’s en foto’s. Als ontwerper ga je hierdoor zien dat mensen met een beperking geen ‘losse doelgroep’ zijn, maar gewone mensen met een baan en misschien zelfs wel dezelfde hobby’s als jij. Zo leer je elkaar op een laagdrempelige manier kennen en ga je je betrokken voelen bij elkaar. Mensen met een beperking kunnen berichten over inclusie toevoegen, zoals frustraties over patronen of specifieke voorbeelden op het internet. Hierdoor worden ontwerpers zich bewust van verschillende problemen en leren ze heel snel al aspecten waar ze rekening mee kunnen houden als ze inclusief willen ontwerpen.

Challenges: Daarnaast kunnen gebruikers Challenges aanmaken, welke ontwerpers kunnen aangaan. Hiermee leren ontwerpers meer over inclusief ontwerpen en doen ze meteen een stuk vaardigheid op. A11ys combineert zo motivatie en vaardigheid, waardoor ontwerpers met gebruik van het platform inclusief gaan ontwerpen.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:

Afbeeldingen:

One Comment

  • Jan Bons says:

    Mooi dat een ‘vergeten’ doelgroep op deze manier gezien en gehoord wordt en daardoor respect en waardering krijgt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.