Opdrachtomschrijving:
In Amsterdam voelt 40% van de inwoners zich eenzaam. Voornamelijk bij de Amsterdamse senioren is eenzaamheid een veel voorkomend probleem. In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het project Adamlink van stichting Adamnet ben ik onderzoek gaan doen naar hoe Amsterdamse senioren zich een stukje minder eenzaam kunnen gaan voelen door het ophalen van herinneringen. Dit project maakt gebruik van beeldmateriaal van verschillende erfgoedinstellingen in Amsterdam.

Eindresultaat:
Eenzaamheid kun je niet oplossen door het samenbrengen van mensen. De stap zetten om deel te nemen aan activiteiten blijkt vaak te groot. Daarnaast is het leggen van nieuwe connecties niet altijd de oplossing, juist de waarde van een relatie is erg belangrijk voor het verminderen van de eenzaamheid. Doordat eenzame ouderen in een negatieve spiraal zijn gekomen, kan het erg moeilijk zijn om weer een goed gesprek te voeren. Ze bekijken het leven somber en voor de gesprekspartner kan dit als zeer vervelend worden ervaren.

De IJsbreker maakt de momenten dat er iemand op visite komt waardevoller. Het bezoek kan bij verschillende instellingen, onder andere de OBA, een koffer ophalen met daarin een televisie en een afstandsbediening. Samen wordt er gekeken naar verschillende zenders die thema’s behandelen met betrekking tot Amsterdam. Door het beantwoorden van een simpele vraag krijg je een diashow aan foto’s te zien. De foto’s zullen zorgen voor gespreksstof.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:

Design rationale

Afbeeldingen:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.