Opdrachtomschrijving:
Rond de wereld daalt het leesplezier onder jongeren. Nu is het probleem niet dat jongeren niet lezen, maar anders. Jongeren lezen veel korte tekstjes, denk hierbij aan Twitter berichten van 140 karakters, Instagram captions, of songteksten. Wat niet geactiveerd wordt tijdens het lezen van korte teksten is het soort concentratie wat van je brein wordt gevraagd bij het lezen van lange teksten, oftewel diep lezen. Met als gevolg dat jongeren in inzichten en woordenschat een achterstand krijgen.


Eindresultaat:


Commitment

Door immersie en interesse te creëren bij het browsen naar boeken leid Scrollbook de doelgroep naar een kleine commitment van 5-10 minuten. Hierbij wordt de gebruiker blootgesteld aan het boek en stijl d.m.v. een book preview. Wanneer de gebruiker er voor kiest het boek te willen lezen, wat in dit geval de grotere commitment is, zijn zij eerder geneigd het gedrag van het boek lezen voort te zetten.

Enabled reading
Tijdens het lezen worden de ogen van de lezer begeleid met behulp van enabled reading. Hierdoor worden woorden zichtbaar gevisualiseerd op scroll-interactie. Door de scroll-handeling en het lezen tegelijkertijd uit te voeren, kunnen zij een focuspunt aanhouden waardoor zij gemakkelijk in een staat van diep lezen komen en tekst onthouden.

Endowed Progress Effect
Het leesgedrag wordt beloond waarbij vroegtijdig progressie naar gratis leesmateriaal wordt gevisualiseerd in de vorm van een stempelkaart, waarbij stempels te behalen zijn door milestones te voltooien.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:

https://joopakerboom.nl/scrollbook-v3/presentation.html

 

Afbeeldingen:

7 Comments

 • Rose Leighton says:

  Hai Joop,

  Mooi project! Als docent bij de opleiding Creative Business doe ik veel met uitgeven, en ik heb contact met de organisatie van Renew the Book – volgens mij zou jouw werk prima kunnen meedingen naar de Renew the Book Innovation Award. De inschrijving daarvoor sluit op 15 januari. Zie ook http://www.renewthebook.com

  Hartelijke groet,

  Rose Leighton

 • Martin Voigt says:

  Hallo allemaal, wat een gaaf project! Joop, heb je overwogen om het in te dienen voor het innovatieproject ‘Renew the Book’? http://www.renewthebook.com. Dat zou goed passen! Ik hoop dat dit bericht jou bereikt (anders verneem ik van de admin graag hoe ik jou kan bereiken).

  Dank!
  Martin Voigt
  Program Director
  Renew the Book

 • Pauline van Zadelhoff says:

  Wauw! Ik herken hierin zoveel van mijn 13 jarige zoon.

  Ik wil de scrollbook app kopen hoor!!!

  Geweldig onderzoek!
  Proficiat!

  Groetjes, Pauline van Zadelhoff

 • M. van Roosmalen says:

  Wat een mooi en creatief initiatief! Als schoolmediathecaris zou ik graag zien dat er mogelijkheden komen om leerlingen deze app aan te bieden.

  Ben benieuwd naar je ideeën hierover.

  Groet,
  Miranda

 • Yvonne says:

  Ik ben ook onder de indruk. Wat is de status van de app? Al in ontwikkeling?

 • Hi Allen,

  Bedankt voor de reacties! Scrollbook is nog volop in ontwikkeling en er wordt gewerkt naar een eerste product versie. Mochten jullie nog meer vragen hebben, meer informatie willen of een keertje willen sparren over Scrollbook. Dan kunnen jullie mij bereiken via contact@joopakerboom.nl.

 • Jose Boone says:

  Hoi Joop,

  Interessante, want eigentijdse, benadering om jonge mensen aan het lezen te krijgen.
  Ik werk onder andere vanuit twee gemeenten en bibliotheken aan taalontwikkeling van 18 plus laaggeletterde Nederlanders en niet Nederlanders. Voor deze doelgroepen zijn scrollboeken in de Nederlandse taal wellicht een laagdrempelige uitnodiging om (meer) te lezen. In bovenstaande filmpjes zie ik alleen Engelstalige boeken. Heb je ze ook in het Nederlands? Ga je ze ook in het Nederlands schrijven? Iets om met andere partijen over van gedachten te wisselen?
  Ken je Stichting Het begint met Taal? Die zet zich in voor taalontwikkeling van mensen van buitenlandse komaf.
  Stichting Lezen en Schrijven doet hetzelfde maar dan voor geboren en getogen Nederlanders

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.