Opdrachtomschrijving:
De sector Schoon & Heel van de gemeente Amsterdam had te maken met forse bezuinigingen. Om dit op te lossen moest er efficiënter gewerkt worden. Van de gemeente hebben we data gekregen over de lediging van de afvalbakken in Amsterdam Centrum en aan ons is gevraagd om die data te visualiseren, zodat er meer inzicht in het proces komt. Van elke afvalbak wisten we in welke route die lag, waar die precies stond, wanneer en hoe vaak die is geleegd en hoe vol die zat toen die werd geleegd.

Eindresultaat:
De gemeente Amsterdam besteedt onnodig veel tijd en geld aan het legen van afvalbakken die nog lang niet vol dreigen te raken. Soms raken de afvalbakken zelfs overvol. Voor dit probleem hebben we een applicatie ontwikkeld die aangeeft hoe vol een prullenbak zit en wanneer die geleegd moet worden.

Sensoren zijn veel te duur zijn om in alle prullenbakken te plaatsen in Amsterdam en de gemeente moet juist geld besparen. Daarom hebben wij een algoritme bedacht dat gebruik maakt van data die al telkens bij het legen van afvalbakken opgegeven wordt. Zo kan een nauwkeurige voorspelling worden gemaakt van de volheid van een afvalbak. Tevens is het algoritme zelflerend omdat het voorgaande voorspellingen analyseert en hierop anticipeert.

Algoritme
Het algoritme zorgt voor een realtime indicatie van de vulgraad van de afvalbakken. Dit doen we aan de hand van twee factoren: lediging data van de afgelopen vier weken en de drukte in de stad berekend via het aantal IP-adressen.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:
Wij hebben een prototype ontwikkeld dat een idee geeft van hoe het zou werken. Er zijn geen login gegevens vereist! Er zit helaas nog wel een ‘bug’ in, maar door eerst op het logo te klikken merk je daar niks meer van! De routes 22 en 23 zijn de enige actieve routes op het moment.
http://thomvandegeer.com/binscope/

Afbeeldingen:

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.