Opdrachtomschrijving:
Tijdens mijn afstudeerstage bij Studio Louter werkte ik aan een opdracht voor het Tropenmuseum voor een nieuwe vaste tentoonstelling genaamd ‘Things That Matter’. Museumbezoekers kunnen hierin leren wat taal betekent voor de Frans-Tunesische kunstenaar eL Seed. Hij maakt kunst met het Arabische schrift genaamd ‘calligraffiti’. De bezoekers kunnen via een touchscreen zelf oefenen calligraffiti te maken, met behulp van instructies van eL Seed, waarvan ik nu een VR-versie heb gemaakt.

Eindresultaat:
In de Calligrafitti VR Ervaring kunnen museumbezoekers van het Tropenmuseum drie Arabische woorden en letters leren natekenen in 3D, terwijl ze zich in een omgeving bevinden die kunstwerken van eL Seed laat zien. De ervaring demonstreert nieuwe mogelijkheden wat betreft tekenen in VR in combinatie met de aandacht voor kunst en de kunstenaar. Waarbij de oorspronkelijke 2D interactive zich richt op het 2D werk van eL Seed, is het tekenonderdeel van de VR ervaring geïnspireerd op zijn 3D kunstwerken. Aan de hand van het volgen en verbinden van stippen leert de gebruiker welke kant hij/zij op moet kalligraferen en welke lijnen de gebruiker als eerst moet kalligraferen. Na elke oefening komt de gebruiker iets te weten over het zojuist getekende Arabische woord. Deze informatie en andere instructies staan op een tekenpapier geschreven die (met een trilling) in de hand verschijnt die niet wordt gebruikt voor het kalligraferen zelf.

Link(s) naar meer info / demo(s) / filmpjes van het project:

https://www.tropenmuseum.nl/nl/things-that-matter/wat-betekent-taal-voor-jou?gclid=EAIaIQobChMItoml8eel6gIViLUYCh2dGwEzEAAYASAAEgIHXPD_BwE


Afbeeldingen:

One Comment

  • Mariëlle van Wage says:

    Wat een mooie ervaring kunst en cultuur samen te zien. Interactief bezig zijn en een mooie ervaring te beleven in paalts van aleen kijken.
    Zo kan je kunst veel meer voelen.

    Heel mooi gedaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.